Home | Logo Tasarim | Siteyi degerlendir | Paylasim | Dagtabakli Köyü Üyeligi

Köyde Türbe

Tarihte Türbe: Içinde yatır olduğuna inanılan türbenin ziyaret edilerek yapılan duanın kabulüne yatırın vesile edilmesinden ötürü bu programa Türbe denilmiştir. Amac ise; köylüler arasında birlik beraberlik ve kaynaşmayı sağlamak aynı zamanda kurak giden hava şartlarından ötürü yağmur yağması için Allah´a dua edip niyazda bulunmaktır.

Türbeye davet edilen her köy insanı önlerinde imamları olduğu halde dua edip, amin diyerek köyümüze gelirler ve Kirenlik'te toplanırlar. Öğle namazı kirenlik merasında cemaatle kılınır arkasından yağmur yağması için dualar okunarak amin denirdi. Öğlenden önce köy imamı, köylü ve çocuklar topluca Kiseciğe giderler orda türbe olduğuna inanılan etrafı 40 -50 cm taş duvarla çevrili çam ağacının etrafında defalarca döner bu esnada hoca Kur'an okur, bir ara parmağını havaya kaldırır ardından çocuklar amin diye bağırırlardı. Dualar edilir, çam ağacına çaputlar bağlanır, köylünün hibe ettiği koyun, keçi, kuzu gibi hayvanlar burada kurban olarak kesilir köye getirilirdi.

Açılan uzunca çukurlar içinde yakılan ateş üzerinde büyük kazanlarda keşkek, et ve bulgur pilavı pişirilir. Türbe merasimine gelen yüzlerce misafire köy meydanına kurulan büyük sofralarda pişirilen yiyecekler, meyve, sebze ve içiecekler ikram edilir. Her sofra etrafındaki köylüler arasında muhabbetli ve eskileri yadeden tatlı sohbetler olur. Uzun süre birbirini görmeyenler burada hasret giderir. Artan keşkek helkeklerle evlere götürülür.

Çocukların Türbe Eğlencesi:

Yetişkinler kadar çocuklarda da türbe programının ayrı bir yeri, önemi ve heyecanı vardı. Köy çocukları türbe için kendilerine özgü bir program yaparlardı. Uzunca bir tahta ve üzerine teneke kutu içine dereden veya oluktan tutulmuş canlı kurbağa koyarlar, bu tahtanın uçlarından tutup altına giren köyün çocukları bütün evlerini neşe ve sevinç içinde dolaşırlardı. Bu esnada hep bir ağızdan gür sesle adeta köyü inletircesine;

--- Ede gode gondüre
--- Gökden yağmur indire
--- Allah bize selli sulu yağmur göndere
--- Yağ Yağmur
--- Teknede Hamur
--- Tarlada Çamur
--- Ver Allahım ver selli sulu yağmur

tekerlemesi söylenir, ev sahipleri kuruluk veya pencereden çocukların ve kurbağanın üstüne su döker, onlara tereyağı, bulgur ve ekmek verirdi. Köylüden toplanan malzeme kirenliğe götürülür burada daha önceden hazırlanmış büyük kazanlarda özel bulgur pilavı yetişkinler tarafından pişirilerek çocuklara ikram edilir.

Elif Sultan‘da 25-30 kadar köy çocuğunu türbeye götürürdü. Etrafında dönerken yüksek sesle İhlas Suresi‘ni okur ve elini kaldırınca çocuklar hep bir ağızdan “amin“ diye bağırırlardı. Toplu halde Elif Sultan eşliğinde geri köye dönerlerdi.

Günümüzde fazla sıklıkta yapılmayan Türbe merasimi için bir gün tayin edilir, yapılacak masraflar köylüden toplanarak ikram edilecek keşkek, et meyve ve içeceklere harcanır. Uygun bir yerde kazanlar dolusu etli keşkekler pişirilir, davetli tüm misafirlere ikram edilir. Yağmur yağması için dua yapılır sonra öğle namazı kılınarak program sona erer. En son türbe 07.07.2012 tarihinde çevre köylerden ve gurbetten gelenlerin katılımı ile yapılmış, büyük bir coşku yaşanmıştır.

Türbe Ile Ilgili Inançlar: Kisecik'deki türbede bir yatır olduğuna inanılmakta ve etrafı taş duvarla çevrili olup ortasında bir çam ağacı bulunmaktadır. Yağmur duası için hep buraya gelinmiş, kurbanlar kesilmiş, çam ağacının dallarına ise çaputlar bağlanmıştır. Kutsal bir yer olduğuna inanılan türbe ve çevresi ile ilğili birçok hikaye köylüler arasında dilden dile dolaşmaktadır.

Mesela: Kozluca köyünden birisi türbede bir zatı geyik sağarken görmüş o anda geyik ürkünce o mubarek zat intizar edip "gözün kör olsun geyiği ürküttün" demiş, o sülaleden gelen birçok kişinin tek gözü kör olmuş. Bir çok kişi türbede el lambası parlaklığında bir ışığın yandığı söyler.

Türbenin etrafı da en az türbe kadar kutsal sayıldığından köylü ordaki ağaçlardan kesmeye cesaret edemez, çalı ve ağaç yapraklarını toplamazlar, hatta Orman Işletmesi o bölgede ağaç kesimine müsade ettiğinde türbe çevresi ağaçlarının kesilmesine izin vermezdi. O sebeple uzakltan bakıldığında türbe etrafındaki çam, meşe ve gürgen ağaçlarının daha gür daha yüksek ve daha yaşlı olduğu fark edilir.

Günümüzde ise türbenin ortasında bulunan çam ağacı kurumuş ve devrilmiş etrafını çeviren taş duvarda yıkılmıştır. Birçok batıl inanç ve hurafenin yaşandığı türbe ziyaretleri, dilek tutulup çaput bağlamalar ve kurban kesme gibi programlar artık tamamen bırakılmıştır. Yapılan etkinlikler türbe ziyareti olmaksızın ifa edilmektedir.

Aşağıdaki resimlerden türbe duvarının ve yıkılan çam ağacının son şeklini görebilirsiniz.

Türbenin bugünkü hali

Muharrem Yasar

07 Temmuz 2012 tarihinde köyümüzde büyük şehirlerden ve civar köylerden gelen hemşerilerimizin katılımı ile türbe programı yapılmıştır. Tören, köyümüz insanının kaynaşmasına, birlik ve beraberliğin pekişmesine vesile olmuştur. Programı Muharrem Yaşar görüntüledi.

Burdan itibaren resimlere bakmak için alttaki ilk resmi tıkılayarak devam ediniz.

Burdan itibaren resimlere bakmak için alttaki ilk resmi tıkılayarak devam ediniz.

22.06.2014 tarihinde köyümüzde yapılan türbeden görüntüler

09.07.2016 tarihinde köyümüzde yapılan türbeden görüntüle

Burdan itibaren resimlere bakmak için alttaki ilk resmi tıkılayarak devam ediniz.