Home | Logo Tasarim | Siteyi degerlendir | Paylasim | Köy Üyeligi

Avzaragan

Avzarağan mahallesi 7 haneden oluşmaktadır. Kış aylarında kimse kalmazken, yaz aylarında tüm haneler tekrar eski canlılığına kavuşur. Avzarağanlılar yıllar önce Öşek yazısı, Göve ve Kolaz köyünden gelerek şuan ki topraklarını Yanalak köyünden satın alıp buraya yerleşmişlerdir. Dağtabaklı köyüne uzaklığı 700 metredir. Ahşap evlerin ve samanlıkların yanı sıra üç yeni ev inşaa edilmiştir. Avzarağan, müsait olmayan bir yerleşim yerine kurulmuş, etrafı gür meşe ve çam ormanları ile kaplı olup, güzel bir doğa manzarasına sahiptir.

Tarihçesi:
1800 ' lü yıllarda Istanbul'da Dolmabahçe Sarayında sıhiye ve imamlık görevi yapan alim ve şeyh olan Ali Kırıştıoğlu bir süre sonra Istanbul'dan Sinop ili, Boyabat ilçesi Öşek köyünde (Yazı Köyü) imamlık yapan abisi Selahattin Kırıştıoğlu'nun yanına hicret eder. Ali Kırıştıoğlu maddi durumunun da iyi olması sebebi ile bir müddet sonra iki ölçek dolusu altın karşılığı Yanalak köyünden (Yeşil Köy) şimdiki Avzarağan'ın bulunduğu toprakları satın alır, bir ev yaparak buraya yerleşir.

Hasan Kırıştıoğlu'nun kızı Kezban, Boyabat'ın Göve köyünden gelen Gömeç ailesinden Hüseyin Gömeç'le evlenir. Ali Kırıştıoğlu'nun oğlu Mehmet Kırıştıoğlu, Kargı Bozarmut köyünden Gelen Bekir Uzunun'un kardeşi Kezban Uzun ile evlenir. Ali Kırıştıoğlunun kızı Hatice Kırıştıoğlu ise Bekir Uzun ile evlenerek Avzaragan köyünün temellerini atarlar.
Hüseyin Gömeç Göve köyünden Dağtabaklı köyüne gelerek bir süre burda çobanlık yapmış (lakabı Sarı Çoban) burda yaşayan Gömeçoğlu ailesinden esinlenerek soyadını Gömeç olarak almıştır.

Ali Kırıştıoğlu Istanbul'dan gelince bir müddet Dağtabaklı Köyünde ikamet eder. Fakat Yanalak köyünden satın almış olduğu toprakları yanalaklılar geri almak için çok uğraşır hatta Ali Kırıştıoğlu'nu mahkemeye verirler. Hakimin tavsiyesi üzerine Ali Kırıştıoğlu satın aldığı topraklara sahip çıkmak, yanalaklılarla porblemi çözmek için Avzarağan'a bir ev yaparak oraya yerleşir. Daha sonra Hüseyin Gömeç ve Kezban Gömeç'te Avzarağan'a yerleştikten sonra yanalaklılara arazi vermemek için hayli uğraşmışlardır. Yanalak'tan Bükçüoğlu'nun harmanı ve etrafındaki arazileri de satın almışlardır.

Uzun Ailesi:

Çorum ilinin, Kargı kazasının Bozarmut köyünden gelen Hasan Ağa (Uzun) ve eşi Şeri-fe Uzun, 1900’lü yılların başında köydeki bütün mal varlığını o zamanın parası ile 125 liraya satmış 8 kişi ile birlikte iş aramaya çıkmışlar. Yolları Boyabat’a bağlı Öşek Köyü’ne düşmüş. Öşek Köyü (Yazı Köyü) ağası, “Size yer vereceğim, yiyip içeceksiniz. Bunun karşılığında bizim hayvanlarımızı güdecek, çobanlık yapacaksınız.” demiş. Bunun üzeri-ne Hasan Ağa 30 sene Öşek’te çobanlık yapmış, oranın hayvanlarına bakmışlar.

Orada daha fazla kalamayan Hasan Uzun, Eşi Şerife Uzun (1876-1956), bir oğlu Bekir Uzun (1901-1960), iki kızı Esma ve Kezban’ı yanına alarak Avzarağan’ın olduğu yere gelmiş, buraya bir ev yaparak ailece yerleşmişler. Bekir Uzun, Hanife Uzun (1893-1963) ile evlenmiş, bundan Hüseyin, Aziz ve Zeynep isminde üç çocuğu olmuş. Daha sonra Hüseyin Uzun Samiye Uzun’la, Aziz Uzun’da Fadime Uzun’la evlenerek Avzarağan’da hayatlarını sürdürmüşlerdir. Kızları Zeynep, Keseköy’e bağlı Tehneli’nden Nazmi Mus-lu’yla evlenmiştir.

Avzaragan`da Su

Köye ilk su 1981 yılında Murat Sevimoğlu tarafından Daşlık'tan plastik borular döşenerek getirilmiştir. Bu su, Aziz Uzun'un evinin önüne yapılan beton depoda toplanmış ordan köyün evlerine ve iki adet oluğa dağıtılmıştır. Zamanla su yetersiz kaldı, Dağtabaklı köyünde de yeterli su olmayınca Avzarağana su veremedi. Köyün alt tarafındaki dereden çıkan kuvvetli kaynak suyunun köye çıkarılması ve sanayi elektiriğinin çekilmesi için Boyabat kaymakamlığına 25.04.2011 tarihinde müracaat edildi. Suyun çıktığı yere devlet eliyle 20 tonluk bir depo yapıldı ve çıkan su baraya akıtıldı. Köyün başınada 20 Tonluk ikinci bir beton depo daha yapıldı.

Iki depo arasına 50 metre uzunluğunda plastik boru döşendi. Su motoru ile deredeki deponun suyu köyün başındaki depoya pompalanıp ordan evlere dağıtıldı. Su motorunu çalıştırmak için 20 adet demir direk dikilerek sanayi elektiriği getirildi ve suyun çıktığı yerdeki deponun yanına monta edilen su motoruna bağlandı. Üst depoda su azalınca köylünün su motorunu çalıştırması ile su aşağıdan yukarıya depo doluncaya kadar pompalanmaktadır. 1986 yılında Dağtabaklı'ya gelen elektirik hattı, dikilen 22 adet ağaç direk ile Avzarağana kadar çekilmiştir.

Avzarağan’ın yeni suyu:
2024 Ocak ayında köyümüzde çıkan yangın sonrası, inceleme yapmak üzere Dağtabaklı Köyü’ne gelen Boyabat İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz'a, Bekir ve Medine Uzun ile Alaaddin Kırıştıoğlu ve diğer Avzarağanlılar, mahallelerinin su problemiyle ilgili bir başvuruda bulundu. Yapılan bu başvuru üzerine, Dağtabaklı Köyü su deposundan Avzarağan Mahallesine su verilmesi kararı alındı.

2024 yılında yapılan yerel seçimlere iki hafta kala Boyabat Kaymakamlığı Özel İdaresi tarafından gönderilen kato, su borusunun geçeceği güzergah kazıldı. Yanalak Köyü muhtarı Mustafa Bükçü, Nurdoğan Aslan, Fatih Aslan, Alaaddin Kırıştıoğlu, Zekeriya Özcan ve köyümüz muhtarı Halil Yaşar'ın çalışmalarıyla bir kilometre uzunluğunda 32 mm çapında plastik boru, köy deposundan Avzarağan su deposuna kadar döşendi. Keseköy Yaylası’nın altından depaya gelen ve hem köye, hem oluğa verilen bu sudan Avzarağan’a da verilerek girişteki depoya taşındı.

Avzaraganda Yasayan Aileler

-- Gömeç Ailesi - 3 Hane
-- Uzun Ailesi - 2 Hane
-- Kiristioglu Ailesi - 2 Hane

Burdan itibaren resimlere bakmak için alttaki ilk resmi tıkılayarak devam ediniz.

Burdan itibaren resimlere bakmak için alttaki ilk resmi tıkılayarak devam ediniz.

2013 Yilindan görüntüler

2013 yilindan görüntüler

2021 Dron Görüntüleri

2021 yilindan görüntü