Köy Camisi ve Konagi
1961 yılında yapılan yarı ahşap cami yıllarca köyümüzün ve civar köylerin dini ihtiyacını karşıladı. Caminin yıpranmış olması ve ihtiyaca cevap verememesi nedeni ile yeni bir cami yapımına karar verildi. Bu amaçla 2005 yılında eski cami yıkılarak yerine yeni bir cami inşa edildi. Yaklaşık 300 kişilik kapasiteye sahip olan caminin toplam arsa alanı 615 Metrekare, cami iç alanı ise 150 Metrekare dir.
Dikdörtgen şeklinde tuğla taşı ile inşaa edilen caminin dışı beyaz badana ile boyanmış, Pimapen pencereler, ahşap iç kapı ve son cemaat yeri ile imar edilmiştir. Tek şerefeli bir de minareye sahip olup çevresi bir metre yüksekliğinde beton duvarla çevrilmiştir. Zemin katına ise tuvaletler, abdest alma yerleri ve gasilhane yapılmıştır. Ilerleyen zamanda giriş kapısının sol tarafına bir köy konağı inşaa edilmiş, bahçesi ağaçlandırılıp yeşillendirilmiştir.
Yağmur duası ile birleştirilen açılış programına Boyabat Müftüsü, birçok hafız, çevre köylerden ve gubetten gelen çok kişi iştirak etti. Törende misafirlere keşkek ikram edildi, dini sohbetler, okunan Kur'an ve mevlüt ile 16.07.2006 tarihinde resmen ibadete açıldı. (unbenannt)
Köy Cami Insaati
Yeni bir caminin yapım fikri Süleyman Kavukcu ve Ahmet Karasakal'a aittir. Ahmet Karasakal'ın ömrü cami yapımına vefa etmedi. Avzarağan'dan Mimar Hasan Gömeç'e caminin plan-projesi ahşap sitilde kubbesiz, içten iki katlı olarak çizdirildi ve ilgili mercilerden gerekli izin alındı. Cami, eski yıkılan caminin ve Fındıcak'lı Mustafa Çiçek (Hasan Çiçek)'in hibe ettiği arazi üzerine yapılmasına karar verildi. Hasan Çiçek Ankara’da hasta yatarken cami yerinin hibe olarak alınabilmesi için kendisine ricada bulunuldu, ağır hastalığı nedeni ile bu izin oğlu Mustafa Çiçek’ten alındı. Cami inşaat ustalığını ve müteahhitliğini, Boyabat Darıözü köyünden Seyyid Ali Tufan yaptı. Yıkılan ahşap caminin işe yarar kerestelerinin işlenmesi için Boyabat'ta Çakır Marangozlukla anlaşıldı. Alınan ihtiyaç kerestesi kendisine verildi. Buna karşılık keresteler temizlendi; caminin tüm ahşap işleri, kapıları, lambirileri, taban döşeme tahtaları ve kışın namaz kılma odası yapıldı. Taban kaplama tahtaları yetmeyince Boyabat Kereste Fabrikasından temin edilen 5-7 metreküp tahtalar sildirilip tutulan iki usta ile açık kalan taban bölümü de tamamlandı. Cami etrafındaki beton yolun bozulması üzeine Eylül 2022 tarihinde yol sökülerek yerine Boyalı'lı Bilal Tüten'in ustalığında kilit taş döşenmiştir. 57.000 lirayı bulan masrafı Emine Karasakal karşılamıştır.
Eski ahşap caminin yıkılması için Boyabat Kaymakamlığına ve Boyabat Orman Işlitme Şefliğine dilekçe verildi, tasdik ettirilip müsaade hem de ihtiyaç kerestesi alındı. Cami inşaatının yürütülmesini ve finansal işlerini büyük bir özveri ile Hüseyin Kavukçu yürüttü. Inşaat için Boyabat kiremit fabrikalarından bir kısmı para ile, bir bölümü de hibe olmak üzere 5.000 adet tuğla getirildi. Dış cephe çift kat strafor korumalı tuğla ile örüldü.
Fazlı Gömeç mermer işlerinin masraflarını üstlendi. Halıları Hasan Yaşar, Manisa-Demirci kazasında yünden dokutarak getirdi, maliyeti 6.000 lirayı buldu. Bayram Aslan ve köylünün çalışması ile 17 günde caminin avlu duvarı çevrildi. Caminin minaresini Boyabatlı usta Musa Muslu yaptı. Tek şerefeli olarak 27 metre yüksekliğinde inşa edilen minare 9.000 liraya maloldu. Minare ustasına 6.000 lira ödendi. Minarenin yapımı için özel kalın demir gerekti. Boyabat’ta nakliyeci Ramazan ile piyasada bulunmayan demir Çorum’dan temin edildi. Karageriş’in bozuk orman yollarından kestirme olarak eziyetle acilen minare ustası Musa Muslu’ya yetiştirildi. Minarenin daha yüksek ve çift şerefeli olması için yapılan girişimler ustanın azizliğine uğrayarak maalesef gerçekleşirilemedi.
Cami inşaatı toplam 90 bin liraya mal oldu. Cami yapılırken bir cuma günü Boyabat ilçe merkez camiinde 1.500 lira toplandı, öteki katkılar halk tarafından yapıldı. Köy İşleri araçları hayırına kum, kiremit, tuğla ve kereste taşıdı. Kum ihtiyacını Boyabat Belediye Başkanı Hasan Kara'nın karşıladığı inşaatta köylü bizzat çalıştı. 2005 yılının Mart ayında başlayan inşaat Eylül 2005 tarihinde bitirilerek Temmuz 2006 yılında resmen ibadete açıldı.
Ağlatan Aydınlık
Caminin kaba ve ince işçiliği sona erdi, elektirik donanımı monte edildi. Aydınlatma gereçleri ve avizeler Ankara’da Hacıbayram’daki avizecilerden alındı. Nihayet bir Cuma gecesi cami ve minarenin tüm ışıkları yakıldı. Karşı geçede evinin sofasından manzarayı seyreden rahmetli Hüsnü Karasakal, emekli müftü hoca Hüseyin Kavukcu'ya dönerek „Hocam, Allah sizden ve bu hayırda emeği geçen herkezden razı olsun. Caminin o aydınlığını görünce hüngür, hüngür ağladım.“ diyerek hislerini dile getirdi.
Burdan itibaren resimlere bakmak için alttaki ilk resmi tıkılayarak devam ediniz.
Burdan itibaren resimlere bakmak için alttaki ilk resmi tıkılayarak devam ediniz.
Caminin Açilisi:
Dağtabaklı Köyü Camii 16 Temmuz 2006 tarihinde yapılan muhteşem bir merasimle kurdele kesilerek resmen ibadete açılmıştır. Ortam tam anlamı ile panayır görünümünde idi. Boyabat’tan gelen Boyabat Müftüsü, birçok imam gibi resmi zevatın yanında civar köylerden iştirak edenler, özel davetliler, Ankara ve İstanbul’dan gelen çok sayıda köylüyle bir şölen havası içerisinde açılış programı yapılmış, yağmur duası ile birleştirilerek tüm köyün geçmişleri ve şehitlerin ervahı için Kur’an-ı Kerim ve mevlüt okunmuştur.
Gelen misafirlere tanesi 700 kilo gelen iri cüsseli iki adet inek kesilmiş, 25 kazan dolusu keşkek pişirilerek ikram edilmiştir. İki müezzin tarafından çifte ezan okunmuş, emekli müftü Hüseyin Kavukcu’nun vaazı ve kurdaleyi kesmesi ile camimiz resmen ibatede açılmıştır. Aşağıda açılış töreninden resimler görebilirsiniz.
Camide İlk Namaz:
Inşaatı tamamlanan köy camisi henüz resmen açılmadan evvel 18 Eylül 2005 tarihinde Berat Kandili gecesi yatsı vakti ilk namaz kılınmıştır. O gece aynı zamanda dedemiz olan Ahmet Kavukcu’nun da ölüm gecesidir. O zamanki köy imamı Nevzat Şen: „Hocam bu gece, bu camide ilk namazı kıldırmak sizin hakkınızdır. Buyurun siz kılıdırın“ dedi. Böylece Müftü Hoca Hüseyin Kavukcu’nun ilk kıldırması ile camide namaz ve diğer ibadetlerin ifasına fiilen başlanmış oldu. Namaz sonunda köylüye ve gelen cemaate ikramda bulunuldu.
Cami açilisindan resimler
Köy Konagi:
Köy camisinin hemen yanına yaklaşık 42 metrekarelik bir köy konağı insaa edildi. İki ay gibi kısa bir sürede bitirilen konak, 29.07.2008 tarihinde miraç gecesi yapılan sade bir törenle hizmete açıldı. Temelinin çakıllı dolgu malzemeleri kepçe ve traktörle Şevrenli’nin kuyusunun yanından getirildi. Açılış kurdalesini, yapımında büyük emeği geçen sayın Bayram Aslan dualar eşliğinde kesti. İnşaatında Bayram Aslan‘ın yanı sıra iman Nevzat Şen, Süleyman Kavukcu ve köylü azami çalıştı. Konak, Hüseyin Kavukcu’nun çalışma ve koordinesi ile inşa edildi. Açılışa gelen köylüye ve davetlilere yemek ziyafeti verildi.
Köy Konağı:
-- Bayramlaşma törenleri
-- Ramazanda iftar yemekleri
-- Hanım ve çocukların dini eğitimi
-- Misafirhane
-- Köy Doktoru çalışma odası
-- Seçim bürosu
-- Toplantı ve oturma yeri amaçlı kullanılmaktadır.
Köy konagi açilis programi
Cami Suyu
Caminin suyu ana depodan gelmeyip özel çekilen su hattından sağlanmaktadır. 2010 yılında "Kavaklı Derede" (Gocğa Kavağın yanı) bulunan büyük kaya parçası Süleyman Kavukcu ve Hasan Yaşar tarafından bir metre kazılarak parçalanıp suyun kaynağına inilmiş burada bol miktarda suya ulaşılmıştır.
Hacı Murat Sevimoğlu'nun maddi desteği, Yanalak Köyü muhtarı Mustafa Bükçü'nün işçiliği ile 2 km uzunlügunda açılan kanala bir parmak kalınlığında su borusu döşendi. Ana su deposunun yanına 1 Metreküplük küçük bir su deposu daha yapılarak Kavaklı Dere‘den getirilen su bu küçük depoda toplandı. Buradan döşenen borularla su, caminin abdesthane ve tuvalet musluklarına akıtıldı. Fazla gelen su hemen ormancı evinin karşısında yolun ke- narına yapılan oluğa akıtarıldı. Böylece cami suyunun müstakil olması köyün içme suyunun başka ihtiyaçlar için kullanımını engellemiş oldu.
Cami Suyu ve Deposu
Imam Evi
Köyümüzde imamlık yapanlar ilk zamanlar köy odasında veya gurbete gidenlerin boş olan evlerinde kalırlardı. 2005 yılında Köy amisi yeniden yapılırken, köyün üst kısmına, yol altına, Kirenlik bölgesine Bayram Aslan’ın inşaat ustalığında Arifenin Hasan Yaşar, Süleyman Kavukcu, Bayrik Bayram Aslan ve köylünün çalışmasıyla bir imam evi inşaa edildi.
Dışı beyaz badana ile boyanıp altı katı odunluk olarak yapıldı. Üç oda ve bir mutfaktan oluşan imam evinin ön cephesinde birde balkonu mevcuttur. Yapımında Hüseyin Kavukcu öncülük görevini üstlenmiş, maddi yardımların tahsili, inşaatın yürütülmesi ve inşaat malzemesinin tedariğini büyük bir özveri ile yapmıştır.
Halen aynı amaç için kullanılan imam evi, köyümüze gelecek imamların burayı ter-cih etmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Hatta dönemin müftüsü, „Ben imam olsam bu köyün imam evindan daha güzel bir ev bulamam“ demişti. Imam evi önünde 40 metrekarelik bir bahçeye, çatısında ise, su ısıtma amaçlı güneş enerjisi panellerine sahiptir. Belirli aralıkarla köylü tarafından evin bıkımı da yapılmaktadır.