Köy Muhtarlari
Köyümüz ve Yanalak köyü yıllarca tek muhtarlığa sahipti. Muhtarlık seçimlerinde Dağtabaklı köylüleri adaylara oy vermek için Yanalak köyüne giderlerdi. Köylerin arasının uzak ve nüfuslarının artması tek muhtarı yetersiz kılıyor, yapılacak hizmetleri zorlaştırıyordu. Bu sebeple köyümüzün nüfusu 250 kişiye ulaşınca 1950 yılında Boyabat Kaymakamlığına Yanalak'tan ayrılmak için bir dilekçe ile müracaat edildi. Boyalı Köyünden zamanın Demokrat Parti Milletvekili sayın Süleyman Çağlar'ın da gayretiyle köyümüz Yanalak'tan ayrılmış, (Engilekinyanalağı) 1950 yılında kenedi başına muhtarlık olmuştur. Iki köyün ortak son muhtarları Mehmet Doğanoğlu ve nihayet Selim Yaşar'dır
Köyümüzde Görev Yapmis Muhtarlar
Muhtar Halil Yasar
Halil Yaşar: 1954 yılında Sinop - Boyabat, Dağtabaklı Köyü`nde doğdu.
- Ilkokul mezunu. 1964 yılından itibaren Istanbul'da çalışmaya başladı.
- 1981 yılından 2004 yılına kadar Pendik'de Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü`nde güvenlik gröevlisi olarak çalıştı ve aynı yerden emekli oldu.
- Askerligini 1974 yılında Kars'ın Sarıkamış ilçesinde er olarak yaptı.
- Evli, 7 çocuk babasıdır, 2010 yılından buyana köyde devamlı ikamet etmektedir.
31.03.2019 - 31.03.2024 tarihleri arasında muhtarlık görevini başarı ile ifa etmiştir.
Muhtar Nurdogan Aslan
10.05.1963 yılında Dağtabaklı Köyü’nde doğan Nurdoğan Aslan, İlkokulu Hasan Kılıç öğretmende Dağtabaklı Köyü İlkokulu’nda okudu. Çobanlıkla uğraştığı köyden 14 yaşında ayrılarak İstanbul’a gitti. Orada “Güney İthalat Pazarlama” şirketinde işe başladı, daha sonra “Aygün Ticaret Ltd.” şirketinde müdür olarak görev yaptı. 2016 yılında “Aslan Ticaret” şirketini kurarak 3 yıl ticari faaliyette bulundu. 2019 yılında şirketini feshederek memleketi Dağtabaklı Köyü’ne kesin dönüş yaptı. Köyde, “Aslan Çiftligi Tarım & Hayvancılık” işletmesini kurarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine başladı. Halen aynı işle uğraşan Nurdoğan Aslan, evli olup Fatih ve Semih adında iki çocuğu vardır. Askerlik hizmetini 1983 - 1985 yılları arasında Ankara - Polatlı’da Topçu ve Füze Okulu Konutanlığında yaptı. 31 Mart 2024 tarihli yerel seçimlerde köy muhtarı seçildi.
31.03.2024 Tarihli Muhtarlık Seçimleri
Yurdumuzda muhtarlık seçimleri her beş yılıda bir yerel seçimlerle birlikte yapılmaktadır. Siyasi partilerin aday gösteremediği muhtarlık seçimleri, 31 Mart 2024 tarihende yapıldı. Köyümüzde görevde olan muhtar Halil Yaşar’la yeni muhtar adayı Nurdoğan Aslan’ın ikinci kez aday oldukları seçimde oy kullanacak 85 kişinin isimleri seçmen listesinde yer aldı.
Nurdoğan Aslan, kullanılan 75 geçerli oyların kırk birini alarak köyün 16. muhtarı seçildi. Halil Yaşar oyların 33’ünü alırken, üçüncü aday Murat Gömeç yalnızca bir oy aldı. Kullanılan 79 oyun dördü geçersiz sayıldı. Bunun yanı sıra köy ihtiyar heyetine ise, Bekir Uzun, Süleyman Sevimoğlu, Mehmet Kırıştıoğlu ve İzzet Balkan seçildiler. Alaaddin Kırıştıoğlu, Adnan Aslan, Nuran Aslan Sayım ve Nazif Sevimoğlu diğer azalar olarak seçildi.
Muhtarlık Seçimlerinin Genel Yapısı:
Muhtar seçimleri, Türkiye' de yerel yönetim birimlerinin en küçük yapısını oluşturan mahalle ve köylerde yapılan seçimlerdir. Beş yılda bir, genel yerel seçimlerle aynı günde gerçekleştirilir. Seçim bölgesinde ikamet eden ve seçmen kütüklerine kayıtlı olan seçmenler, köylerinde ikamet eden adaylar arasından muhtar ve azaları (ihtiyar heyeti üyeleri) seçmek için oy kullanırlar.
Muhtarlık seçimi oy pusulasının içeriği özel olarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenir, basılır ve yönetilir. Muhtar oy pusulasında; seçimin yapıldığı köyün adı, muhtar adayı ve ihtiyar heyeti üyelerinin isimleri yazılıdır. Nüfusu 1000'e kadar olan köylerde sekiz aza seçilir. Bunun en fazla oy alan ilk dördü asıl, diğer dört aday ise yedek üye olurlar.
Muhtar adayları, bağımsız olarak seçime katılırlar ve herhangi bir siyasi partinin desteğini almazlar. Seçimler, adil ve şeffaf bir şekilde, Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği usül ve esaslara göre yürütülür.
Görevliler tarafından sayılan oylar, “Köy Muhtarı ve İhtiyar Meclisi Üyeliği Seçim Sandık Sonuç Tutanağı’na“ yazılır, sandık görevlilerince imzalanıp mühürlenerek bir hafta boyunca herkesin görebileceği bir yere asılır. Sonuçlar aynı zamanda Yüksek Seçim Kurulu‘na da iletilir.